دریچه‌های بازدید، رفت و برگشت

دریچه رفت و برگشت هوا سیستم‌های تهویه مطبوع

برخی سیستم‌های تهویه مطبوع به کانال کشی نیاز دارند. هدف اصلی این کانال‌ها انتقال و توزیع مناسب جریان هوای سرد یا گرم به محیط موردنظر می‌باشد. اما، درکنار کانال تهویه، انتهای کانال‌ها نیز نیاز به نصب دریچه دارند. دریچه‌های هوا به چند دسته تقسیم می‌شوند؛ بطور مثال دریچه‌های رفت برای دمش هوا به محیط و دریچه‌های برگشت برای مکش هوا به سمت دستگاه نصب می‌گردند. دریچه‌های بازدید هم نوعی دیگر از دریچه‌ها هستند که به منظور ایجاد دسترسی برای نصب، بازدید و یا تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها از آنها استفاده می‌کنند. انواع مختلفی از دریچه‌های رفت، برگشت و بازدید وجود دارند که هرکدام از آنها متناسب با محل نصب و از نظر طراحی و کارایی مکانیکی با یکدیگر متفاوت‌اند. ابعاد دریچه‌ها با توجه به ابعاد محل نصب متفاوت‌اند. بنابراین، خرید دریچه معمولا به صورت سفارشی انجام می‌شود و زمان تحویل دریچه‌های معمولا بین یک تا دو هفته می‌باشد.

دریچه‌های بازدید، رفت و برگشت برای داکت اسپلیت

معرفی انواع دریچه رفت و برگشت هوا سیستم‌های تهویه مطبوع

دریچه‌ها از نظر محل نصب، نوع کاربری، طراحی ظاهری و ملاحضات مکانیکی متفاوت‌اند. در ادامه چند نوع دریچه پرکاربرد که در پروژه‌های مسکونی، اداری و تجاری بکاربرده می‌شوند، معرفی شده است.

دریچه دیواری

دریچه‌های دیواری بر روی دیوار یا پیشانی سقف کاذب نصب می‌شوند. مصارف اصلی آنها در پروژه‌های مسکونی و اداری می‌باشد. طول پرتاب باد این نوع دریچه نسبتا بلند است و معمولا 2/3 طول اتاق را شامل می‌شود. دریچه‌های ایرفویلی یا لنزی یک طرفه و دو طرفه، دریچه‌های خطی صفر، پانزده و سی درجه و دریچه‌های خطی اسلوت جز دریچه‌های دیواری به شمار می‌روند.

دریچه سقفی چهارگوش و گرد

دریچه‌های سقفی، همانطور که از نامشان مشخص است، بر روی سقف نصب می‌گردند. این دریچه‌ها برای مکان‌هایی مناسب‌اند که ارتفاع فضا بیش از 3/5 متر نباشد. دریچه‌های چهارگوش انواع مختلفی دارند که عبارت اند از دریچه سقفی یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهارطرفه که با توجه به محل نصب آنها از مدل‌های مختلفی استفاده می‌شود.

دریچه‌های گرد نیز به دو دسته برجسته و تخت تقسیم می‌شوند که در مصارف اداری و تجاری از آنها استفاده می‌گردد.

هر دو مدل این نوع دریچه بصورت دریچه‌های آرمسترانگ (دریچه تایلی) نیز تولید می‌شوند. دریچه‌های آرمسترانگ مخصوص تایل‌های سقف کاذب است که در اندازه 60*60 تولید می‌شوند. ظاهر زیبا و دکوراتیو بودن آنها باعث شده تا از این نوع دریچه جهت انواع مصارف خانگی، اداری، رستوران‌ها و هتل‌ها بکار گرفته شود.

دریچه چهارطرفه سقفی

دریچه جت نازل

دریچه‌های جت نازل، هوا را با سرعت زیاد پرتاب می‌کنند. از این نوع دریچه در محیط‌های صنعتی، تالارها، سالن‌ها و ورزشگاه‌ها که ارتفاع سقف آنها بیش از 4 متر است استفاده می‌شود. محل نصب آنها معمولا در داخل سقف، دیوار و یا کانال‌های باز می‌باشد. هوا در این نوع دریچه بصورت متمرکز دمیده می‌شود اما قابلیت تنظیم در تمام جهات در این نوع دریچه وجود دارد.

دریچه‌های جت اسپات و جت دیفیوزر نیز از جمله دریچه‌هایی هستند که هوا را به فاصله‌های بلند پرتاب می‌کنند.

دریچه‌های دیفیوزر گردابی یا خورشیدی

دریچه‌های دیفیوزر گردابی (یا خورشیدی) به منظور ایجاد جریان اختلاطی کامل با طول پرتاب نسبتا بلند استفاده می‌گردد. هدف از جایگذاری این دریچه‌ها حذف گرادیان دمایی در اتاق و رسیدن به بالاترین حد اختلاط ممکن می‌باشد. نکته‌ای که در مورد کاربرد این دریچه‌ها باید درنظر داشت این است که در فضاهایی که امکان ایجاد ذره (particle) وجود دارد و مهم است ذرات به سریع‌ترین راه ممکن از فضا خارج شوند (clean room) باید به محل جانمایی این دریچه و محل جانمایی دریچه‌های برگشت دقت لازم مبذول داشت که کمترین فاصله ممکن را داشته باشند.

این نوع دریچه بیشتر در مکان‌هایی همچون اتاق تمیز موجود در شرکت‌های داروسازی، آزمایشگاهی و شرکت‌های تولیدی مواد غذایی استفاده می‌شود. هوا توسط این دریچه بصورت گردابی توزیع می‌شود و جهت استفاده در ارتفاع سقف تا 4 متر مناسب است.

دریچه‌های برگشت

برای برگشت هوا به دستگاه تهویه مطبوعِ نصب شده در پروژه، از دریچه‌های برگشت استفاده می‌شود. این نوع دریچه می‌تواند بر روی دیوار، پیشانی سقف کاذب و یا سقف نصب گردد. در طراحی این نوع دریچه‌ها سعی شده تا افت فشار تخلیه هوا بسیار کم باشد.

دریچه برگشت پره z و دریچه‌های چهارگوش یا گرد سبد تخم مرغی (یا مشبک) از جمله دریچه‌های برگشت پرکاربرد در مصارف مسکونی، اداری و تجاری بشمار می‌رود.

دریچه بازدید داکت اسپلیت (یا دریچه‌های زیرفن کوئلی)

در کلیه مکان‌هایی که در آنها از دستگاه‌های فن کوئل یا داکت اسپلیت استفاده می‌شود، دریچه بازدید نیاز است. این نوع دریچه‌ها به منظور ایجاد دسترسی برای نصب، بازدید، سرویس‌های دوره‌ای و یا تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها استفاده می‌شود. معمولا دریچه بازدید داکت اسپلیت دارای شبکه‌هایی هستند که امکان برگشت هوا به دستگاه را ایجاد می‌کنند. تا به امروز، دریچه‌های بازدید در انواع مدل و طرح‌های متفاوت تولید می‌شود که در ادامه چند مدل از آنها نام برده شده است.

  • دریچه بازدید گل سقفی وزنه‌ای
  • دریچه بازدید گل سقفی لولایی
  • دریچه بازدید سبد تخم مرغی
  • دریچه بازدید گریل دار
  • دریچه بازدید با دریچه خطی سی درجه

نمونه‌هایی از دریچه بازدید دستگاه داکت اسپلیت

قیمت دریچه هوا و نصب آن حدودا چقدر است؟

قیمت دریچه‌های هوای رفت یا برگشت و دریچه‌های بازدید با توجه به جنس و مدل آن متفاوت است. قیمت‌ها معمولا براساس مقدار مساحت سطح مقطع دریچه (هر اینچ مربع از مساحت) تعیین می‌گردد. بطور مثال، قیمت دریچه رفت ایرفویلی دو طرفه با ابعاد 20 در 8 اینچ حدودا برابر با 140،000 تومان می‌باشد. هزینه نصب دریچه‌های رفت یا برگشت حدودا بین 30،000 تا 50،000 تومان است. همچنین، هزینه نصب دریچه بازدید در ابعاد معمولی حدودا بین 50،000 تا 100،000 تومان می‌باشد.

خرید اینترنتی دریچه هوا از داکتینو

جهت خرید اینترنتی دریچه هوا از داکتینو، با دپارتمان فروش تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان فروش داکتینو قیمت بروز دریچه‌ها را متناسب با ابعاد موردنظرتان به شما ارائه دهند. جهت خرید، باید از ابعاد تو در توی محل نصب و نوع دریچه موردنیاز اطلاع داشته باشید. درصورتی تمایل، می‌توانید درخواست بازدید از محل نصب را به کارشناسان داکتینو اعلام فرمایید تا در اولین فرصت ممکن از محل نصب بازدید به عمل آورند.

بطور کلی، روال خرید و نصب دریچه‌ها بصورت زیر است:

  1. درخواست بازدید یا ارائه ابعاد موردنظر
  2. پرداخت 70 درصد مبلغ فاکتور
  3. ساخت دریچه در کارگاه (حدودا دو هفته به طول می‌انجامد)
  4. ارسال به محل نصب و تسویه فاکتور
  5. نصب توسط تکنسین مجرب و متخصص

جدول محاسبات و قیمت

همانطور که گفته شد، قیمت دریچه‌ها با توجه به مساحت سطح مقطع دریچه (هر اینچ مربع از مساحت) تعیین می‌گردد. بطورمثال، اگر دریچه رفت در ابعاد 20 در 8 اینچ باشد، قیمت دریچه باتوجه به مساحت 160 اینچ مربع محاسبه می‌شود. یعنی، اگر هر اینچ مربع دریچه ایرفویلی دوطرفه برابر با 850 تومان باشد، قیمت دریچه رفت برابر با 136،000 تومان می‌شود. نحوه محاسبه به شرح زیر است:

حاصل ضرب قیمت هر اینچ مربع در مساحت دریچه=قیمت کل دریچه

136،000=850*160

سوالات متداول

دریچه‌های هوا معمولا در چه سایزهایی ساخته می‌شوند؟

دریچه‌های هوا با توجه به ابعاد محل نصب ساخته می‌شوند. درواقع، دریچه‌ها بگونه‌ای نیستند که تنها در ابعاد مشخصی ساخته شوند. بنابراین، دریچه‌ها در هر ابعادی قابل ساخت می‌باشند.

آیا دریچه با دمپر برقی هم موجود است؟

بله، دمپرهای موتوری نیز وجود دارند که توسط ترموستات یا ریموت قابل کنترل می‌باشند. این قابلیت می‌تواند در کنترل دمای هر اتاق بصورت مجزا بسیار مفید باشد.

منظور از پلنیوم باکس برای دریچه هوای رفت چیست و چه کاربردی دارد؟

برخی از دریچه‌ها بخصوص دریچه‌های خطی اسلوت، بصورت دکوراتیو در طول‌های بالا کار می‌شوند و امکان هوادهی یکنواخت در طول بالا برای دریچه وجود ندارد. بنابراین، باید از پلنیوم باکس استفاده شود تا اختلاط کافی هوا و توزیع یکسان هوا در طول دریچه بطور صحیح انجام شود.

سایز استاندارد دریچه هوای رفت برای دستگاه داکت اسپلیت چقدر است؟

بطور کلی نمی‌توان گفت که دریچه‌های هوا باید در چه ابعادی باشند. ابعاد این دریچه‌ها با توجه به موقعیت قرارگیری و میزان دبی هوایی که از آنها خارج می‌شود، توسط یک مهندس طراح انتخاب می‌گردد. درواقع، ابعاد دریچه قبل از اجرا کانال تهویه توسط مهندسان مشخص می‌گردد.